A SUNTHERM infrasugárzó hőpanel

Az elektromos infrasugárzó fűtőpanelek értékesítésénél a gyártó gyakran találkozik azzal a kérdéssel, hogy az infrasugárzó fűtőpanelek nem károsak-e. Ez egy komoly pszichikai korlát, mely a sugárzás fogalmával kapcsolatos. Ez érthető is az utóbbi években az atomenergia miatti sajnálatos tapasztalatok után.

Tudomásul kell azonban venni, hogy a természetben a sugárzás nagyon különböző. Terjedelmét a következő táblázat mutatja:

 

Hogyan működik az infrasugárzó hőpanel

A SUNTHERM infrasugárzó hőpanelek az infravörös sugárzás felső határán működnek, közel a látható fényhez. Az tény, hogy hő- és fénysugárzás nélkül, melyet a Nap biztosít, nem létezne élet a Földön, ezért gyakorlatilag minden élő szervezet alkalmazkodott ennek befogadására. Az infravörös sugárzás hatása és fontossága könnyen megállapítható és bebizonyítható. Napon tartózkodás esetén melegérzetünk, árnyékban hidegérzetünk van, egyforma hőmérsékletnél is.

Megfigyelhető ez a természetben is, amikor a hüllők a napon melegednek és abból nyerik az energiát saját életükhöz. Az így akkumulált energia visszasugárzik a térbe. Minden halmaz anyagi sugárzást bocsát ki magából, melynek eredete az anyagszerkezet termikus mozgásában van.

525 C° alatti hőmérsékleten ez a sugárzás láthatatlan és infravörösnek nevezzük.

Minden test felületi egységének sugárzási intenzitása adott Kirchoff törvénye szerint:

He = a . f /T/

- az emissziós együttható - ez a konkrét anyag kisugárzási energiájának és az abszolút fekete test kisugárzásának aránya (mindig kevesebb mint 100%). Ez azt jelenti, hogy körülöttünk minden testnek van infravörös sugárzása. Érezzük ezt a forró kemencénél, az égő tűznél és fordítva, hiányát is érezzük, mint pl. a falak hideg sugárzása.

 

 

Infrasugárzó

Infrasugárzó

Infrasugárzó

Infrasugárzó